Ga naar inhoud

Nieuw stationsrestaurant in Feanwâlden: alles in één

Het stationsrestaurant in Feanwâlden is compleet vernieuwd. Het is niet zomaar een gebouw, maar een koffie-lunchroom met een verhaal. Drijvende krachten achter dit verhaal zijn Gooitzen Hager en Martina Tolsma die – toeval of niet – op loopafstand van ‘De Ferbining’ wonen.

,,Onze passie is mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt volwaardig mee te laten draaien in de samenleving’’, vertelt Martina die jaren werkzaam was als vakleerkracht Zorg en Welzijn op de Wingerd in Damwâld. Haar man Gooitzen werkte ruim dertig jaar in de Beveiliging maar heeft zijn baan opgezegd om volledig voor dit nieuwe avontuur te gaan. Het stel was al jaren op zoek naar een geschikte locatie om te werken met mensen met een verstandelijke beperking. Dat dit stationsgebouw op hun pad is gekomen, had volgens het echtpaar zo moeten zijn.

Leefbaarheid platteland

Het is niet niks om allebei je baan op te zeggen en een nieuw bedrijf op te starten, zo ontdekten Martina en Gooitzen al snel. ,,Wij zijn niet een bedrijf waar het geld na de opening binnenstroomt. Daarom zijn we heel blij met de LEADER-subsidie. Anders waren we er niet aan begonnen’’, stelt Martina. De kracht van ons plan is volgens Gooitzen dat het aan alle criteria van een LEADER-project voldoet. ,,Wij stimuleren een inclusieve samenleving, werken samen met lokale ondernemers, bevorderen het toerisme en dragen bij aan de leefbaarheid op het platteland. O ja, en ons gebouw stond al jaren leeg en heeft nu een mooie bestemming gekregen, waarbij duurzaamheid centraal staat. Wij stoppen alles in één bedrijf. Niet voor niets heten wij De Ferbining’’, aldus Gooitzen.

Lokale ondernemers

Sinds 9 juli 2021 kunnen mensen hier terecht voor een lekker kopje koffie, een (h)eerlijke lunch of ambachtelijk gemaakt ijs. Daarnaast is bij het station een Toeristisch Overstappunt (TOP) met voldoende gratis parkeerplaatsen en fietsroutes. Ook kunnen liefhebbers hier elektrische fietsen huren in combinatie met een picknickmand of knapzak voor onderweg. ,,We werken samen met lokale kleine ondernemers die hun streekproducten aan ons leveren. Bij ons krijg je niet zomaar een tosti. Nee, wij serveren een lekker dik stuk molenaarsbrood met kaas uit de regio en ham van slager Menno Hoekstra uit Anjum’’, vertelt Gooitzen. Ook werken ze samen met De Boer Fietsreparatie uit Burgum. ,,Mensen kunnen hier hun fiets laten repareren met haal- en brengservice. Dat was een wens vanuit het dorp.’’

‘Streekwurk heeft ons goed geholpen bij het opstellen van de aanvraag’

Duurzaam

Het stationsrestaurant is niet alleen smaakvol – met echte stationsbankjes- ingericht, maar ook duurzaam. Bijzonder is het isolatiemateriaal van lisdodde, een project van Better Wetter met lisdoddeteelt in het nabijgelegen Bûtefjild. Martina: ,,Mensen weten ons al goed te vinden en onze medewerkers vinden het geweldig. Daar doen we het voor. Maar we zijn er ook voor de toeristen, de mensen uit deze omgeving en de reizigers. Daarom verkopen we ook streekproducten, we hebben een terras en coffee to go. Voor de fiets- en wandelroutes werken we samen met de Stichting Regio Marketing en Toerisme. Er zijn hier zulke mooie fietsroutes, daar haken wij op in, het is zonde om allemaal weer opnieuw het wiel uit te vinden.’’

LEADER-subsidie onmisbaar

Al met al heeft het project veel geld gekost en om het te doen slagen was LEADER-subsidie onmisbaar. Martina: ,,Wij hadden vertrouwen in onze visie, maar waren onzeker over de financiën. Via de gemeente Dantumadiel kwamen wij in contact met Streekwurk. Zij hebben ons heel goed geholpen. Het aanvragen van LEADER-subsidie was veel werk en het komt allemaal heel precies. Volgens mij zou het wel eenvoudiger kunnen, maar omdat het door de Europese Unie wordt gefinancierd komen er heel wat regels bij kijken. Streekwurk heeft ons goed geholpen bij het opstellen van de aanvraag. Samen is het ons gelukt om hier iets bijzonders neer te zetten waardoor we met elkaar de wereld een beetje mooier kunnen maken.’’

Meer informatie: www.deferbining.frl