Ga naar inhoud

‘Bijzonder hoe alles bij elkaar komt in één project’

Van links naar rechts op foto Cor Hofman, bakker bij Nijstad De Echte Bakker, vrijwillig molenaar Eelke Rijpkema, Dennis Worst, Landschapsbeheer Friesland / Biodivers Cultuurland Friesland en teler Karl Brouwer. Vooraan wethouder Gerben But.

Van akker naar bakker

Van akker tot bakker, zo heet het project van een boer, een molenaar en een bakker uit Ooststellingwerf. Bakker Cor Hofman overhandigde op 29 oktober de eerste desembroden die uit dit project zijn voortgekomen aan teler Karl Brouwer uit Elsloo die de tarwe heeft verbouwd. ,,Daarmee is de cirkel rond’’, stelt molenaar Eelke Rijpkema van molen De Weyert in Makkinga.

Het is alweer ruim twee jaar geleden dat de eerste gesprekken voor dit project plaatsvonden tussen teler Karl Brouwer, Dennis Worst – werkzaam bij Landschapsbeheer Friesland en stuurgroeplid van Biodivers Cultuurland Ooststellingwerf – en vrijwilligers van de Stichting Korenmolen de Weyert. ,,Karl verbouwde graan voor een voedselakker om zo de biodiversiteit te bevorderen. En beide mannen kwamen op het idee om granen op een natuurvriendelijke manier te verbouwen voor lokale consumptie. Al snel was de gedachte geboren om een korte keten tussen akkerbouwer, molenaar en bakker op te zetten’’, vertelt Eelke Rijpkema die al twintig jaar vrijwillig molenaar is bij molen De Weyert in zijn dorp. Door corona verdween het plan een tijdje naar de achtergrond totdat de molenaars van De Weyert in het voorjaar van 2021 op zoek waren naar een nieuwe bakker om voor te malen. ,,We kwamen bij ‘Nijstad de Echte Bakker’ terecht waar – toeval of niet – net een nieuwe bakker was aangenomen die enthousiast was over ons meel en er graag authentiek desembrood van wilde maken. Hij bakt nog op ambachtelijke wijze waardoor dit meel geschikt is voor zijn brood’’, zegt Eelke. Het was nog even spannend of het in de praktijk ook zou lukken om een streekgebonden desembrood te produceren, maar het is gelukt. Op 29 oktober werd het eerste zogenaamde Weyerts Eygen brood gepresenteerd.

Beste plan

De subsidie die de initiatiefnemers voor dit project kregen van het Iepen Mienskip Fûns was volgens Eelke Rijpkema erg belangrijk. ,,We hadden dat geld vooral nodig om de akker in te richten met kruidenrijke stroken, keverbanken, een poel en meidoornhagen. Naast het ontwikkelen van lokale streekproducten vinden wij het namelijk belangrijk om ons in te zetten voor de biodiversiteit. We hopen onder andere dat de patrijs weer terugkomt in dit gebied, net als vroeger.’’ Mede dankzij de hulp van Dennis Worst lukte het om een goed rapport in te dienen bij het kantoor van Streekwurk in Gorredijk. Mét resultaat, want al vrij snel werden de initiatiefnemers gebeld door een medewerker dat ze de subsidie zouden krijgen. ,,We waren lyrisch, helemaal toen we hoorden dat ons plan ook nog als beste werd betiteld waardoor we een bonus kregen van 2028 euro. Ook van Bercoop Fonds ontvangen we nog een mooi bedrag. Hiermee hebben we de begroting rond.’’

De overhandiging van de cheque in molen De Weyert in Makkinga. V.l.n.r.: Adviescommissielid Thijs Oud, Gerrit Tuinstra (LBF), Eelke Rijpkema (molenaar), Cor Hofman (bakker bij Nijstad De Echte Bakker), Karl Brouwer (teler), gedeputeerde Douwe Hoogland en projectadviseur Peter Algra.

Bewustwording

Mooie bijkomstigheid is dat de vrijwilligers mede dankzij dit project hun verhaal naar buiten kunnen brengen om zo de bewustwording onder bewoners te vergroten. ,,We willen consumenten meenemen in ons avontuur. Wat doen we allemaal? En waarom doen we dit? Mensen zijn de laatste jaren steeds meer de binding kwijtgeraakt met onze voedselproductie. Door dit bakmeel en brood te verkopen via de molenwinkel en de bakkerijen in Oosterwolde en Appelscha kunnen we hen vertellen dat dit product van begin tot eind eerlijk en ambachtelijk gemaakt is. Veel van onze klanten zijn hier al heel bewust mee bezig, maar met dit project willen we deze bewustwording graag verder verspreiden.’’